Al.lèrgies

Una al·lèrgia és una reacció exagerada del sistema immunitari en resposta a la presència d’elements ambientals que, en principi, no són perjudicials. En la majoria dels casos només causen moléstia, però busquem consell mèdic quan la respiració es dificulta, apareix inflamació a la gola o la llengua, tenim dificultat d’empassar o edema generalitzat.

Recomanem consultar un metge en cas de picades en grans quantitats a la cara, la gola o genitals.

FEBRE DEL FENC Es tracta d’una inflamació de la mucosa nasal caracteritzada per: esternuts seguits, mucositat clara i abundant, congestió nasal, picor de nas. També pot experimentar formigueig a la gola o els ulls, trastorns en l’olfacte i mal de cap.La conjuntivitis al·lèrgica, es tracta d’una inflamació de la conjuntiva ocular caracteritzada per ulls vermells, plorosos, amb picors i amb una sensació de cos estrany.   DERMATITIS ESTIVAL Aquesta és una al·lèrgia de la pell relacionada amb el sol que es caracteritza per petites taques vermelles i picors sobretot en el coll, els braços, les mans i els peus. Això es degut als raigs UVA En tots els casos, eviteu el contacte amb els al·lèrgens!  

Consells pràctics Al·lèrgia al pol·len: • Renteu-vos les mans i moqueu-vos el nas sovint. • Netegeu-vos periòdicament les fosses nasals i els ulls, fins i tot els cabells. • Eviteu assecar la roba a l’exterior. • Talleu la gespa amb regularitat fent servir una màscara. Al·lèrgia al sol: • Eviteu sortir entre les 12 i 16 hores ja que és quan el sol està més alt. • Utilitzeu roba que us cobreixi al màxim la pell La conjuntivitis al·lèrgica • No utilitzeu lents de contacte ja que impedeixen l’evacuació dels al·lèrgens. • No us fregeu els ulls en cas de picors, utilitzeu col·liris. • Renteu-vos les mans abans d’utilitzar un col·liri per als ulls. • Tingueu en compte la data de caducitat després d’obrir un pot de col·liri. Febre del fenc • Eviteu fumar ja que irrita la mucosa nasal i la gola i les fa molt més sensibles als al·lèrgens. • Procureu rentar-se les fosses nasals matí i nit per eliminar l’existència d’al·lèrgens.

Farmàcia Marta aconsella

Al.lèrgia

Polls, quà cal saber?

La Pediculus capitis o poll del cap és la parasitosi més freqüent i habitual en nens i nenes d’edat escolar i té una gran rellevància pel seu impacte social, sovint per la mala utilització dels tractaments disponibles, així com per l’existència de missatges confusos.A la farmàcia disposem de nombrosos preparats tòpics que contenen substàncies d’eficàcia provada científicament:

Piretrines: la permetrina és un agent neurotòxic que produeix una paràlisi del poll. És la més estudiada i menys tòxica. El temps d’aplicació recomanat és de 10 a 30 minuts.
Derivats de la silicona: dimeticona i ciclometicona. Són agents físics que basen la seva acció en l’asfíxia del poll. Es considera un tractament eficaç i segur, no es tracta d’un insecticida i és menys irritant. El temps d’aplicació varia en funció del producte i pot anar des de pocs minuts fins a 8 hores, per això és molt important llegir les instruccions d’ús.
El malatió és un agent potent que és efectiu amb una sola aplicació. No obstant això, el temps d’aplicació és més llarg (8-12h) i presenta una olor desagradable.
De forma tradicional s’han utilitzat preparats a base de plantes, olis , vinagre o alcohol per eliminar els polls o les llémenes però no es disposa d’evidència suficient que avali el seu ús.
A més a més, cal tenir en compte els potencials efectes irritants del cuir cabellut associats a l’aplicació d’alcohol i vinagre.
El tractament més adequat varia en funció de l’edat i d’algunes situacions clíniques concretes. De forma general:
Infants menors de 6 mesos: ús de pintes.
Infants de 6 mesos a 2 anys: ús de pintes o de productes tòpics derivats de la silicona.
Infants majors de 2 anys i adults: es recomana l’ús de preparats tòpics, com permetrina o silicones.
Durant l’embaràs i la lactància materna: ús de pintes o de silicones.
Pacients asmàtics: les solucions amb alcohol estan contraindicades. Es recomana l’ús de pintes o silicones.
Cal tenir en compte que tots els tractaments requereixen una segona aplicació al cap d’uns dies per tal que sigui efectiu al 100%.
Pel que fa a la prevenció, no s’han d’utilitzar perquè poden induir l’aparició de resistències.
Quant a la forma d’administració, és important seguir les instruccions ja que poden variar en funció de cada producte. No obstant això, podem dir que:
1. Aplicar el producte sobre els cabells secs
2. Deixar actuar el temps indicat.
3. Rentar els cabells amb un xampú normal.
4. Repetir l’aplicació als 7 – 10 dies.
5. Utilitzar la pinta sistemàticament per confirmar que no hi ha polls o llémenes.
Hem de saber que:
Els polls són insectes de 2mm sense ales i per tant es transmeten per contacte directe o a través d’objectes contaminats.
El principal símptoma és el prurigen, conseqüència de la picada del paràsit, que es pot retardar fins a 8 setmanes quan es produeix la sensibilització.
En general, la infestació comença a la regió retroauricular (darrera les orelles) i s’estén posteriorment per tot el cap.
En ocasions, a conseqüència del rascat, pot aparèixer una infecció bacteriana secundària.
Consells
Recomanar mesures preventives com la higiene i raspallar freqüentment els cabells amb una pinta específica per a polls.
El tractament s’ha de realitzar quan s’han detectat polls vius i sempre s’ha d’acompanyar amb l’eliminació mecànica de les llémenes.
També és útil recordar els errors més freqüents:
Una aplicació inadequada del producte: quantitat o temps insuficient o procediment inadequat. Cal llegir bé el prospecte.
No repetir el tractament als 7-10 dies per a prevenir-ne infestacions.
No utilitzar la llemenera amb suficient freqüència.
I realitzar les següents advertències:
No utilitzar pintes, tovalloles, llençols o estris que han estat en contacte amb la persona infestada.
Rentar la roba a una temperatura de 60 ºC o bé posar-la en una bossa de plàstic durant 15 dies.
Font i més informació disponible a COFB

Farmàcia Marta us aconsella;

Higiene Infantil

Alimentació per als més petits per començar amb bon peu la tardor

 

Per als més petits de la casa no és fàcil tornar a la rutina després d’haver passat un esplèndid estiu, ple de sol i d’activitats divertides.

Tot d’una arriba la tardor, i el nostre dia a dia s’omple d’hàbits amb moltes hores de classes, activitats extraescolars i poc temps per organitzar-se.

La improvisació i els múltiples canvis que hem de fer front a aquesta època és una de les raons per les quals hauríem d’introduir certes variacions en l’alimentació del nen. La raó és simple, hem d’aconseguir que s’adapti millor a l’increment d’energia diària necessària i el temut canvi de temps per prevenir refredats i malalties respiratòries comuns.

QUÈ ELS PREPAREM AL NOSTRE NENS A LA TARDOR?
És important menjar aliments de temporada, com fruites i verdures. Això no vol dir que alterem per complet la seva dieta, que ha de ser equilibrada mantenint carn i peix, sinó que aprofitem aliments que fomentin el seu sistema immunològic encara en desenvolupament i els donin aquest aportació energètica extra que necessiten en aquesta època de l’any. T’oferim un seguit de recomanacions perquè puguis ajustar millor la dieta a les seves necessitats:

Verdures: Són aliments molt rics en vitamines, sobretot del grup B que participa en funcions del sistema nerviós central, i de minerals essencials com el ferro, el iode o fins i tot el calci. A més permeten diferents punts de cocció i de cuinat (bullides, saltejades, triturades, etc.). Són aliments que es poden presentar com a plat únic o com a acompanyament, així que segur que trobes la manera perquè s’animin a provar-les.
Et recomanem les albergínies per la seva acció antioxidant que afavoreix el funcionament hepàtic. Així com cols de Brussel·les o la coliflor que també contenen vitamina C que poden fomentar la defensa de l’organisme.
Però sens dubte, la carabassa i el moniato són típics d’aquesta temporada i són molt rics en antioxidants (betacarotens) així com altres nutrients (vitamina C, E i fòsfor) i ofereixen una aportació calòrica important. No oblidis preparar-los en cremes o purés perquè siguin la delícia dels més petits.
Fruites: Són un aliment fonamental en la seva dieta, no només a la tardor, han de formar part del seu menú habitual. L’aliment estrella d’aquesta època és sens dubte les taronja, com també ho són les mandarines, el raïm o les magranes. Tots aquests cítrics contenen un alt percentatge d’antioxidants i de vitamina C, i intervenen en els processos de defensa immunològica ajudant a prevenir grips i malalties respiratòries comú.
A més no dubtis a incloure altres fruites com peres o pomes tant en els berenars com en els esmorzars que proporcionaran la quantitat de glucosa (sucre) necessàries per aguantar tot el dia sense problemes.
Llegums: Els llegums són una font habitual de ferro, d’àcid fòlic i de proteïnes, elements essencials per completar una adequada dieta.
Les llenties són els llegums per excel·lència de la tardor i et recomanem que les preparis mitjançant un deliciós estofat acompanyant de verdures com pastanaga i albergínia.
Fruits secs: Sens dubte la tardor, és època de castanyes. És un aliment que aporta energia i molts nutrients com minerals i proteïnes. I no només això, sinó que també és font de fibra i greix d’origen vegetal, que ajudarà a la prevenció d’alteracions gastrointestinals.

Una correcta alimentació és un factor molt important per aconseguir el benestar dels nostres petits. Per això, no dubtis en contactar amb Alphega Farmàcia per rebre un consell personalitzat i ajudar-te a aconseguir aquesta dieta saludable tan important en aquesta època de l’any

Font: Alphega

 

 

Tornada a escola

 

 

 

 

L’estiu s’acosta al final i ens hem d’acomiadar de la piscina, la platja, els jocs, aixecar-nos tard … Després de diversos mesos de vacances, s’acosta la tornada a l’escola i la rutina. Aquest retorn a les aules pot ser complicat per als nens, que ja estan acostumats a passar els dies jugant i divertint-se. Aquí et deixem alguns consells per fer més fàcil la tornada a la rutina.

Canviar els horaris amb antelació

És molt recomanable anar adaptant l’horari poc a poc cap al que tindrà durant el curs. Amb uns dies d’antelació, podem donar-los de sopar abans, dormir-més aviat, aixecar més d’hora, etc. Cada dia podem anar acostant-nos més als horaris que tindran quan tornin a l’escola.

Anar junts a pel material escolar

Una bona opció perquè el nen es vagi fent a la idea que aviat tornarà a classe és anant junts a per tot el material. Comprar tots els llibres necessaris, quaderns, bolígrafs … que triï aquells que més li agradin perquè tingui una actitud més positiva de cara a l’inici de les classes.

Comprar i preparar la roba necessària

Els nens creixen molt ràpid i, en moltes ocasions, no els serveix la mateixa roba del curs anterior. Compreu els uniformes o roba necessària amb antelació i tingueu en compte la seva opinió, sempre que pugueu, sobre la roba perquè se senti responsable amb les seves obligacions. El dia abans de tornar a l’escola, deixeu preparades totes les peces per no perdre temps aquest mateix dia.

Deures d’estiu

És molt important revisar que té fets tots els exercicis que li van manar per a l’estiu. Repasseu junts les tasques per assegurar-vos que no li queda res per fer i organitzar tot per assignatures per no tenir cap problema en lliurar-se al professor.

Organitzar-se amb temps

No deixeu res per a l’últim dia. Intenteu tenir tot preparat amb diversos dies d’antelació per si sorgeix alguna cosa inesperada a última hora que us faci perdre molt de temps. El primer dia de classes sempre hi ha més nervis, pel que és recomanable aixecar-se amb antelació per esmorzar tranquils, vestir-nos i preparar tot sense pressa.

Adaptar-lo a la rutina

No podem canviar dràsticament de jugar tot el dia a estar tancats amb deures. Aprofita els primers dies d’escola, que hi ha menys deures, per dedicar una petita part del temps al repàs. 15 minuts, 20, 30 … si ho augmentem poc a poc no serà tan dur per al nen.

Canvia el xip tu també

Hem d’organitzar com anem a compaginar les obligacions del nostre fill i les nostres. Tingueu paciència i organitzeu amb tu

I recorda, aquests consells també et poden ser útils per la tornada a la feina i a la rutina del dia a dia

Si us falta una mica d’empenta o energia desde Farmàcia Marta us aconsellem un remei ben natural

Gelea Real

Com alleujar les cames cansades

Cames Cansades

Més del 60% de la població espanyola pateix problemes de circulació.
Aquests problemes vénen derivats de la dificultat per tornar la sang des de les extremitats inferiors fins al cor, deguts a un mal funcionament de les vàlvules venoses o en defectes en l’estructura dels vasos sanguinis.

Com a consecuència apareix la retenció de líquids i la pesadesa a les cames.

Causes
Els factors genètics tens un paper Important en l’aparició de la insuficiència venosa, encara que aquest problema sol agreujar-se en els mesos d’estiu a causa de les altes temperatures. Tot i així, no hem d’oblidar-nos de les nostres cames la resta de l’any, ja que a l’hivern, les calefaccions i els canvis bruscos de temperatura quan sortim a l’exterior poden afavorir també que les nostres cames no es trobin en estat òptim i apareguin els primers símptomes.
Els mals hàbits com el sedentarisme, el consum de begudes alcohòliques, tabac i cafè poden moure la balança cap a la banda negativa.
Romandre moltes hores de peu, o assentats i en la mateixa posició també es contraproduent per a l’estat de les nostres cames.
No hem d’oblidar-nos d’un tema Important com és la vestimenta. No fem servir roba molt ajustada, mitjons que oprimeixin o mitjes por sota del genoll poden dificultar el retorn venós i provocar pesadesa de cames.

Què Podem fer per combatre la pesadesa de les cames?

Beure abundants líquids i realitzar llargues passejades ens ajudarà a millorar l’estat del nostre aparell circulatori.
Si hem de seure moltes hores a la feina, intentar aixecar-nos cada cert temps i / o realitzar estiraments de les extremitats inferiors per evitar la pesadesa. A casa, podem descansar les cames posant-les enlaire sobre algun coixí
Evitar la roba molt ajustada, ja que dificulta la circulació.
Podem estimular la circulació i millorar el retorn sanguini realitzant massatges per evitar l’acumulació de líquids. Les dutxes amb aigua freda también ens ajuden, ja que provocarem la vasoconstricció dels vasos sanguinis.
La ingesta de complements alimentaris a base de Ginkgo biloba, Grosella negra, Dent de lleó, Cua de cavall o de Uncaria tormetosa poden ajudar-nos a disminuir els símptomes, sempre consultant amb un professional de la salut per evitar possibles interaccions.
La via tòpica també és una gran alternativa per pal·liar la pesadesa de cames, ja que amb el mateix massatge que realitzem en aplicar la crema, estem contribuint a millorar l’estat de la circulació. Cerqueu cremes corporals que continguin Ruscus, Ginkgo, Àrnica, Castanyer d’índies o Hammamelis. L’efecte fred d’aquestes presentacions també pot ser beneficiós

Es Important que cuidem nostra circulació durant tot l’any. Si teniu qualsevol consulta sobre la vostra salut cardiovascular, no dubteu a consultar amb la vostra farmàcia de confiança

Farmàcia Marta recomana

Sistema Circulatori

La calor durant la jornada de treball a l’estiu

 

Quan arriba l’estiu i fa molta calor els mecanismes d’adaptació del nostre cos, com la suor, es posen en marxa per mantenir estable la temperatura corporal. Haver de realitzar tasques pesades o treballs a l’exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball.El risc augmenta a mesura que puja la temperatura, per això és important que les empreses i les persones que fan feines a l’aire lliure o en ambients calorosos adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor –que en alguns casos arriba a ser mortal
Consells bàsics per als treballadors i les treballadores.
Beure sovint
Beu regularment (cada 15- 20 minuts) aigua fresca –no freda.
No esperis a tenir set per beure.
Beu just abans, durant i immediatament després de la feina amb exposició a la calor.
Beu força líquids en acabar la vostra jornada laboral.
Menjar lleuger
Menja aliments lleugers com amanides, fruites o sucs (ajuden a tornar al cos les sals perdudes amb la suor).
Evita les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades (afavoreixen la deshidratació).
Evita els àpats pesants i molt calòrics.
Mira d’anar ben descansat a la feina (la calor incrementa l’exigència física del treball).No treure’s la roba i cobrir el cap
No et treguis mai la roba per molta calor que faci (la roba ampla crea una càmera d’aire que ajuda a transpirar).
Utilitza roba ampla, clara i fresca.
Mira de cobrir la major part possible del cos. Allà on no sigui possible empra cremes de protecció solar, per protegir-te de la radiació ultraviolada.
Utilitza barrets o gorres de teixit transpirable quan sigui possibl
Símptomes i primers auxilis
Fatiga
Mal de cap, mareig
Rampes musculars
Esgotament per calor
Cop de calor (la temperatura del cos supera els 40 graus)
Activa el protocol de primers auxilis
Porta a la víctima a un lloc fresc i ben airejat o bé venta-la
Treu-li o bé descorda-li la roba
Mulla a la víctima
Espera’t al seu costat fins que arribi l’equip de primers auxilis

Font

Mulla`t per l’Esclerosi Múltiple (8 Juliol)

L’Esclerosi Múltiple és una malaltia crònica del Sistema Nerviós Central que sol aparèixer en edats primerenques (entre els 20 i els 30 anys) causant als pacients diferents símptomes (que varien d’una persona a una altra) com fatiga, falta de equilibri, dolor, alteracions visuals i cognitives, dificultats de la parla o tremolor. La seva freqüència és major en dones que en homes (es donen més del doble de casos en elles que en ells), i el fet que aparegui en edats tan primerenques afecta a l’inici de la vida laboral del pacient.
A Espanya són 47.000 les persones afectades per aquesta malaltia de la que fins ara es desconeix la seva causa i la seva cura. Per això, l’associació Esclerosi Múltiple Espanya organitza diferents campanyes per donar difusió sobre la malaltia i recaptar fons per a la seva investigació i per donar suport a les associacions de pacients.

El dia en què es realitza la campanya, grups formats per pacients que pateixen Esclerosi Múltiple i per voluntaris, organitzen nombroses i molt diverses activitats lúdiques en piscines i platges de diferents punts d’Espanya.
La finalitat de la campanya és donar difusió sobre l’Esclerosi Múltiple augmentant la sensibilització social, i al seu torn, recaptar fons destinats a mantenir i millorar els serveis que es presten des de les organitzacions de pacients.
De manera simbòlica, es registren els metres nedats pels diferents participants a qui se’ls atorga un diploma que acredita la seva participació. D’altra banda, a les platges i piscines que participen en la campanya, es poden adquirir samarretes, gorres, tovalloles i altres materials de marxandatge decorats amb dissenys originals creats en exclusiva per a cada campanya.

Per més informació clica l’enllaç;

Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple

Fonts;

Redacción del Club de la Farmacia

Esclerosis Múltiple España

Mójate por la Esclerosis Múltiple

 

Consells pràctics per evitar la retenció de líquids


Beure al dia entre 1 litre i un litre i mig d’aigua

Suprimir o restringir l’ús de la sal i substituir-la per espècies aromàtiques i/o condiments; espècies provençals, pebre negre, llimona…

Prepara un brou depuratiu amb dos litres d’aigua, 4 cebes, 2 brots d’api i una mica de sal Deixa-ho bullir 20 minuts, ho coles i quan sigui fred ho guardes a la nevera Es recomana pendre una tassa abans de dinar  una tassa abans de sopar

Aliments que ajuden a evitar la retenció de líquids;

Api, Ceba, Espàrrecs, Llimona, Albergínia, Pinya, Síndria, Maduixes, Peres , Formatge fresc…

Evita les begudes amb gas (cava, cervesa, aigues carbonatades…)

Pren tisanes del tipus, cua de cavall, dent de lleó, bedoll, sàlvia, estigma de blat, té verd (també ho pots substituir per dues càpsules de té verd en dejú ó dues abans de dinar)

Farmàcia Marta recomana

Lynfase Adelgaccion

 

 

Cel.lulitis


La cel·lulitis és una alteració de la superfície de la pell que es produeix principalment en dones i es localitza fonamentalment a la regió pèlvica, a les extremitats inferiors ia l’abdomen.
Es caracteritza per un conjunt de modificacions en la textura del teixit subcutani, que provoquen l’aparició de nòduls cel·lulítics, denominats comunament “pell de taronja”.
La cel·lulitis es pot classificar en dos grans grups;

Generalitzada, és una cel·lulitis que acompanya a un estat d’obesitat. Evoluciona amb les etapes de la vida de la dona: pubertat, embaràs i menopausa.
Localitzada, és la més comuna. Les zones afectades amb major freqüència corresponen a la part inferior del cos (regió pelviana, natges, cuixes i genolls).
En funció de la consistència de la pell es poden distingir diferents tipus de lipodistròfia;
Cel·lulitis dura: característica de dones joves que mantenen una activitat física comuna. La pell presenta un aspecte ferm i compacte, difícil de pessigar. Es localitza normalment en la meitat inferior del cos (cara interna dels genolls, cara posterior de les cuixes). És caracteritzada per ser la pell seca, i dolorosa al tacte.
Cel·lulitis flàccida: Es presenta en dones al voltant dels 40 anys. La pell presenta un aspecte flàccid, amb poca consistència, esponjós, mòbil, penjant i fàcil de pessigar. Es localitza sobretot a la cara anterior de les cuixes i braços, no sol ser dolorosa.
Cel·lulitis edematosa: Té una aparició precoç, generalment en la pubertat. És la menys freqüent i la més greu. Conseqüència d’una excessiva retenció de líquids. La pell és brillant i prima, es manifesta amb signe de Godet positiu, es produeix una depressió tissular a la palpació amb el dit que persisteix quan es retira. Associada a pesadesa de cames, edema, varius, rampes i dolor al tacte.
Cel·lulitis mixta: En ella coexisteixen diferents tipus clínics de cel·lulitis en la mateixa persona.

Són molts els factors determinants de la cel·lulitis. Entre ells es troben factors hormonals, hereditaris, dietètics, higiènics, psicològics i trastorns coexistents.

Hormonals: Els factors hormonals tenen un paper predisposant en la fisiopatologia de la cel·lulitis. Els estrògens són l’hormona més determinant en aquest problema.
Hereditaris: La predisposició hereditària i genètica té una gran influència en l’aparició de cel·lulitis. Aquests factors hereditaris inclouen el sexe: la cel·lulitis és una alteració típica de la dona (95%) que afecta tan sols a un 5% dels homes.
Dietètics: Una dieta inadequada predisposa a l’agreujament del procés cel·lulític. S’han d’evitar les dietes hipercalòriques perquè afavoreixen la síntesi i emmagatzematge de greixos en el teixit adipós.
Higiènics: Una vida sedentària i la manca d’activitat física contribueixen a l’agreujament d’aquesta patologia. Els hàbits posturals també estan relacionats amb la lipodistròfia ginoide, llargs períodes de temps en la mateixa posició (asseguda o dempeus) o creuar les cames afavoreixen el estasi (estancament de sang o un altre líquid en una part del cos).
Psicològics: Els trastorns psicològics provoquen un augment de les catecolamines (adrenalina i noradrenalina), que quan arriben concentracions altes estimulen la lipogènesi. Per aquesta raó el cansament general, l’ansietat, l’estrès, la depressió, etc., afavoreixen el procés de formació de cel·lulitis.

Consells pràctics per combatre la cel·lulitis
Mantenir un pes saludable.
Dieta rica en fruites, verdures, grans integrals i carn magra (sense greix), evitar la presa de molta sal ja que reté líquids i provoca que s’inflin els teixits.
Reduir el consum de greixos, sal i sucres.
Practicar exercici aeròbic regularment, com pujar i baixar escales, anar en bicicleta, nedar, caminar, etc.
Evitar variacions brusques de pes.
Controlar ansietat i estrès.
Evitar l’ús de mètodes anticonceptius de tipus no hormonal.
Evitar roba ajustada i els talons ja que afavoreixen la cel·lulitis.
Beure molts líquids, sobretot aigua ja que depura l’organisme i afavoreix l’eliminació de líquids i toxines.

Farmàcia Marta recomana;

Tractaments Anticel.lulítics

Dia Mundial de la Tuberculosi (TB) (24 Març)

 Aquest es l’aspecte del Mycobacterium tuberculosis, principal causant de la tuberculosi pulmonar,  tot i que pot afectar altres zones del cos tals com el SNC (Sistema nerviós central), Sistema limfàtic, Sistema circulatori, Sistema Gastrointestinal, Sistema Genitourinari i altres, malaltia infecciosa i sovint mortal

La simptomatologia és molt típica, es manifesta amb tos de tipus crónic, esputs de sang, febre, pèrdua de pes, esgarrifances, pal.lidesa i suors normalment a la nit Es diagnostica gràcies a la radiologia toràcica, amb anàlisis de sang, detecció de la Tuberculia cutània i amb cultius microbiològics

Es una malaltia que es transmet per contacte (al tossir, estornudar, tossir, en la parla) i aquest fet s’ha de tenir molt present en el tractament que serà amb combinació de diversos antibiotics tot i que existeix un preocupant augment a la resistència antibiotica

La prevenció és fonamental i es fa amb vacunació