La Soja (Glycine max)

La Soja (Glycine max)

Els llegums no només són beneficiosos per a la salut, el seu cultiu comporta un consum molt inferior d'aigua en comparació dels litres d'aigua necessaris per a les explotacions ramaderes, ajuden a combatre el canvi climàtic i l'escalfament global, són un producte econòmicament assequibles. A nivell nutricional, són rics en antioxidants, tenen un elevat contingut en fibra, de propietat saciant, ideal per persones amb problemes de sobrepès, la fibra també facilita el trànsit intestinal i alleuja la simptomatologia associada al restrenyiment, tenen una part de fibres indigeribles, les quals generen flatulències, per minimitzar-ho es recomana coure-les bé, hidrats de carboni, proteïnes en quantitat més elevada que les que es troben en productes d'origen animal, minerals, vitamines, ajuden a reduir els nivells de colesterol (prevenció de malalties cardiovasculars), reducció dels nivells de sucre a la sang (prevenció de la diabetis), milloren la salut de les artèries, no contenen gluten, per la qual cosa són un aliment apte per a les persones amb malaltia celíaca, i contenen poca quantitat de sal, greixos saturats i sucres, aquests beneficis són força comuns a qualsevol tipus de llegum, però es recomana variar-ne el tipus a la dieta. La Soja, és un llegum ideal per les dietes veganes i/o vegetarianes, ja que és una font important de proteïna vegetal que permet substituir la ingesta de carn i/o productes d'origen animal, farmacològicament disminueixen els nivells de LDL-colesterol i potencien HDL-colesterol ajudant en la regulació dels nivells de colesterol i en la prevenció de trastorns cardiovasculars, en dones menopàusiques ajuda a endarrerir l'osteoporosi, també n'atenuen els símptomes associats tals com els fogots, se li atribueixen propietats anti tumorals, en la dona per reduir el risc de desenvolupar càncer d'ovari, de mama o d'endometri, i en l'home per el tractament de la hipertròfia benigne de pròstata. La soja conté fitoestrògens que poden disminuir la producció de llet durant la lactància, es desaconsella a les dones que alleten el consum excessiu de soja, en el cas de les begudes de soja, aquestes es poden enriquir amb Calci, Vitamina B₁₂ i Vitamines A i D, no conté ni lactosa, ni greixos saturats, ni colesterol. No es recomana el consum de soja en casos de gota o litiasi renal de tipus úric, retarda l'absorció d'algunes Vitamines i Minerals com A, B12, D i E. Pot presentar problemes  deguts a la inhalació de la pols de la soja en la seva manipulació, provoquen reaccions al·lèrgiques a nivell de la mucosa intestinal. Es desaconsella en alimentació infantil com a substitució de llet maternitzada a causa de la interferència que es pot produir a nivell hormonal.